Muziek en theater

Baltische Klanken - Muziek uit de Baltische Staten en Finland, de koortraditie en muziek van nu.

Deze cursus is volgeboekt.  

De reis gaat naar Noord-Oost Europa, naar een groep landen die grenzen aan de Baltische Zee. Onder Balticum verstaat men de huidige drie Baltische Staten èn Finland.

In deze cursus vragen we ons af wat deze vier landen (muzikaal) verbindt en hoe hoe ze zich anderzijds juist van elkaar onderscheiden. Wat zijn belangrijke invloeden en hoe verhoudt de muziek van nu zich tot die van het verleden? 

Fie Schouten laat zich, als uitvoerend musicus, inspireren door de componisten uit de Baltische staten. Door haar persoonlijke contacten laat ze de cursisten in  aanraking laten komen met muziek die anders minder makkelijk op te sporen is.

Programma

College 1 - Letland & Litouwen
Beluisterd worden vroege en recente werken van de Letse Peteris Vasks, waarin invloeden van Lutoslawski en Penderecki te horen zijn maar ook van de Letse volksmuziek. We kijken nader naar het initiatief van de Letse meesterviolist Gidon Kremer met zijn 'Kremerata', een strijkorkest bestaand uit Letse, Litouwse en Estse talentvolle jongeren. 

Via de Litouwse componist Gaizauskas komt u in aanraking met de typisch Litouwse instrumenten 'Birbyne' en 'Kankles'. We maken kennis met Vykintas Baltakas (1972), componist, dirigent en compositiedocent aan het Maastrichtse conservatorium.
Live optreden: solo klarinet van Vykintas Baltakas

College 2 - Estland
U wordt meegenomen in de muzikale wereld van het echtpaar Johannes-Kozlova, zij geboren Russische en componiste, hij fluitist en oprichter van het Estse ensemble voor hedendaagse muziek Ensemble U. De koortraditie komt aan bod, met de traditionele runo-songs, de 'singing revolution' en Estlands beroemde componisten: Arvo Pärt en Veljo Tormis.
Live: solo klarinet van Tatjana Johannes-Kozlova

College 3 - Finland
De boottocht van Tallinn naar Helsinki is twee uur en de talen zijn verwant, maar toch is er een wereld van verschil. Eén van de beroemdste componisten van nu is Kaija Saariaho. Maar ook Paavo Heininen komt aan bod, componist en docent, die drie grote Finse componisten opleidde: Saariaho, Lindberg, Tiennsuu. Tenslotte  is er aandacht voor de pleitbezorgers van de Finse hedendaagse muziek, de bijzondere Finse musici klarinettist Kari Kriikku, cellist Anssi Karttunen en dirigent Susanna Mälkki.
Live solo basklarinet van Lotta Wennäkoski

 

De colleges worden ondersteund  door veel geluidsfragementen en korte video’s.  Elk college sluit af met een live gespeeld stuk op klarinet door docent Fie Schouten.

› Inschrijven niet meer mogelijk

Cursusnummer

18WG25

Docent(en)
Cursusvorm

3 colleges met live gespeelde stukken op klarinet

Data

donderdag 25 januari t/m 8 februari 2017

Tijd

13.00-15.00 uur

Cursusprijs

€ 85,00

Cursusmateriaal

Hand-outs Aanbevolen litteratuur: Jan Brokken, 'Baltische Zielen'

Uiterste inschrijfdatum

11 januari 2017

Bijzonderheden

Componiste Kaija Saariaho, foto Maarit Kytoharju