De Friese Elfkerkentocht - Bezoek een paar van de mooiste Fryske Tsjerken

Leeuwarden is nu culturele hoofdstad en de hele provincie viert dat mee! In de provincie staan zeer bijzondere kerken, maar die zijn niet altijd gemakkelijk toegankelijk. De Stichting Alde Fryske Tsjerken neemt u graag mee naar een paar van haar juwelen.

Op deze dagexcursie krijgt u vier kerken te zien die elk iets anders bijzonders of karakteristieks van Friesland laten zien. In Marsum valt de rijkdom aan herenbanken in het protestantse interieur op. Het lijkt alsof de lokale adel met elkaar streed om de mooiste dan wel grootste bank in de kerk. Met dit zichtbare interieurstuk manifesteerde men de eigen invloed en macht in de kerk.

Huizum heeft een kansel van vóór de Reformatie. Dergelijke stukken zijn maar weinig bewaard, omdat ze meestal te klein werden bevonden. De protestantse preek kreeg letterlijk meer aanzien. Ook van vóór de Reformatie zijn de passiesymbolen in het houten gewelf.

Hegebeintum hangt vol met monumentale rouwborden die duidelijk laten zien wie de belangrijkste kerkbezoekers destijds waren. Hier brengt u uiteraard ook een bezoek aan het centrum over de terp waarop deze kerk staat.

In Aldtsjerk treft u een van de meest klassieke protestantse interieurs van Friesland én Nederland. De samenhang tussen kansel, banken, rouwborden, orgel en zerken is zeer bijzonder.

In elke kerk wordt u ontvangen met een lezing die de betreffende kerk met zijn opvallende elementen in een breder kader plaatst. Genoemde kerken zijn onder voorbehoud ivm rouw- en trouwdiensten.

Programma

Opstapplek: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden

Lunch is in het Bezoekerscentrum Hegebeintum, Pypkedyk 4, 9173 GC Hegebeintum.

› Inschrijven niet meer mogelijk

Cursusnummer

18ZF03

Docent(en)

Lier, drs. Saskia van

saskiavanlier@gmail.com

Cursusvorm

Dagexcursie

Data

Dinsdag 12 juni 2018

Tijd

9.00- ca.16.00 uur

Cursusprijs

€ 120,00

Cursusmateriaal

Aanbevolen: Justin Kroesen, De Friese Elfkerkentocht, isbn 978 949 205 240 7

Uiterste inschrijfdatum

29 mei 2018

Bijzonderheden

Cursusprijs is inclusief koffie/thee, lunch, vervoer en toegangsprijzen kerken. Minimaal 15, maximaal 40 deelnemers. Inschrijving op volgorde van aanmelding.

foto Stichting Alde Fryske Tsjerken