Groningen

Opkomst der mensheid -

Boekschoten, prof. dr. G.J. - Vijf colleges - € 120,00

De ongeschreven historie van ons verleden lezen we af uit vondsten en sporen, behouden in aardlagen. De gestalten der voormensen reconstrueren we uit hun fossiele resten. Wie zij waren, is nog niet goed bekend omdat skeletvondsten zeer schaars zijn. Wat ze deden, weten we iets beter omdat stenen werktuigen zeer duurzaam zijn, en bodemsporen ons wijzer maken.   

› Cursusaanbod

Vliegkunst in de Natuur - Hoe vliegen planten, insecten, pterosauriërs, vogels en vleermuizen?

Videler, prof. dr. John. J. - Zes colleges met ruimte voor vragen en discussie - € 150,00

Vliegen is gedragen worden door de lucht, verplaatsen zonder contact met de grond. Het is een wijdverbreide techniek in de natuur; vele malen opnieuw geëvolueerd. Organismen die de kunst beheersen exploreren grotere gebieden en reizen gemakkelijker dan terrestrische soorten. Welke vliegmethoden zijn er ontstaan en wat begrijpen we van het fenomeen?

› Cursusaanbod

Ezinge uit het stof: nieuw onderzoek naar een oude opgraving - De archeologie en bewoningsgeschiedenis van een wierdedorp

Nieuwhof, dr. Annet - Zes colleges - € 140,50

Een van de beroemdste opgravingen in de geschiedenis van de Nederlandse archeologie is die in de wierde Ezinge, uitgevoerd tussen 1923 en 1934 door A.E. van Giffen. Hoewel de opgraving indertijd veel aandacht trok, zijn de resultaten nooit volledig gepubliceerd. Sinds 2011 wordt opnieuw gewerkt aan de analyse en publicatie van deze opgraving. Deze cursus is gewijd aan de bijzondere resultaten.

› Cursusaanbod

Heide en heidevennen - Ecologie en cultuurhistorie

Boele, drs. Kees - 2 colleges en drie wandelexcursies - € 130,00

Leven op een heideveld is als koorddansen op grote hoogte. Voedsel voor planten is er nauwelijks, een bodemprofiel ontbreekt en grazers staan klaar om elk jong sprietje te verwerken tot dierlijke eiwitten. De cursus heide en heidevennen biedt zowel gedegen theorie als veldkennis van al wat leeft op en rond een heideveld.

› Cursusaanbod

Reisverhalen schrijven - Voor nieuwsgierige mensen

Diepeveen, Marleen - Vijf werkcolleges - € 175,00

Deze cursus is geannuleerd. Inschrijven is niet meer mogelijk

Wie reist, heeft veel te vertellen. Als u benieuwd bent naar andere mensen, andere gewoonten, nieuwe geuren, geluiden en talen; dan hebt u wat te vertellen. Of u nog op reis gaat of al bent geweest. Of u nu het Pieterpad loopt of op safari gaat in Afrika, schrijf over wat u ziet!

› Cursusaanbod

Kijken is een kunst - Visuele analyse van schilderijen en sculpturen

Gelderen, drs. Miranda van - Zes colleges - € 145,00

Maak kennis met beeldanalyse en oefen het visueel analyseren van kunstwerken. Na afloop van de cursus kijkt u anders naar beeldende kunst dan voorheen. Beeldanalyse is één van de vaardigheden die de kunsthistoricus hanteert bij het beoefenen van zijn vak. Het bevordert het kritisch, bewust en actief kijken naar kunstwerken. Door te analyseren en zelf te verwoorden wat u ziet, verscherpt u uw waarneming en krijgt u beter grip op het beeld.

› Cursusaanbod

Geschiedenis van de olie-industrie met focus op Nederland - Baten en lasten, hoe nu verder?

Reijers, dr. Tom J.A. - Zes colleges - € 145,00

Deze cursus is geannuleerd. Inschrijven is niet meer mogelijk

In 1959 werd bij Slochteren onverwacht gas aangeboord. Met toen ingrijpende economische en politieke gevolgen voor West-Europa en naar nu blijkt grote problemen. Reden genoeg om te willen weten hoe olie en gas ondergronds worden gevormd, verzameld en opgespoord. Enkele toevallige vondsten in ondergrondse kalksteen gingen vooraf aan gasvondsten in woestijnzandsteen. Een spannende geschiedenis, voorafgegaan door het ontstaan van de wereldwijde olie-industrie.

› Cursusaanbod

Vrouwen en kinderen eerst? - De rol van mannen en vrouwen tijdens rampen

Goor, dr. Henk van - Drie colleges - € 75,00

Het is een ongeschreven wet dat in noodsituaties vrouwen en kinderen als eersten worden gered. Van mannen wordt verwacht dat zij hen beschermen en redden en dat zij bereid zijn zich op te offeren. De regel dat vrouwen en kinderen in levensbedreigende situaties voorrang krijgen, geldt zowel voor scheepsrampen, als in andere noodsituaties: in het algemeen wordt de opvatting gehuldigd dat zwakke en kwetsbare personen en groepen als eersten moeten worden geholpen.

› Cursusaanbod

Architectuur in Japan -

Man, drs. Hans de - Drie colleges - € 75,00

In de loop van duizend jaar ontwikkelde zich in Japan een wooncultuur die volstrekt haaks stond op die in het Westen. Lege, opgeruimde ruimten voorzien van tatamimatten en deuren van papier waren het decor van een ogenschijnlijk simpel en eenvoudig leven.

› Cursusaanbod

Niet normaal? -

Tuuk, drs. Edward van der - Vier colleges met ruimte voor vragen en discussie - € 100,00

"Ongetwijfeld is het belangrijkste objectief momenteel niet om te ontdekken wat wij zijn, maar om te weigeren wat wij zijn", zo schreef Michel Foucault in 1982. Hij riep hiermee op tot verzet tegen een maatschappij waarin mensen in toenemende mate worden gedisciplineerd.

› Cursusaanbod

Vincent van Gogh - Leven en oeuvre in het licht van recent onderzoek

Holtrop, drs. Johan - Vier colleges - € 103,00

Vincent van Gogh is op het moment de meest bekende kunstenaar ter wereld. Het publiek kan kiezen uit een heel scala van kunstinitiatieven en films over hem of Chinese handgeschilderde kopieën kopen. Er is zelfs een TV-reclame met ‘pratende aardappeleters’. Voor de liefhebber is deze commercie dikwijls hinderlijk. Daarom verdiepen we ons in dit college echt in zijn leven en werk aan de hand van de meest recente biografische research en materieeltechnisch onderzoek. 

› Cursusaanbod

Goethe en Schiller - Een vriendschap tussen tegenpolen

Hagdorn, drs. Michiel - Vier colleges, twee colleges per week - € 100,00

In 1794 raken in het Duitse hertogdom Weimar twee mannen met elkaar bevriend die worden beschouwd als de belangrijkste Duitse schrijvers van hun tijd: Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller.

› Cursusaanbod

Reiken naar het onbereikbare - De geschiedenis van het perpetuum mobile

Steenwijk, dr. Frank van - Drie colleges met ruimte voor vragen en discussie - € 75,00

Deze cursus is volgeboekt. Als u zich inschrijft, wordt u op een wachtlijst geplaatst.

Eeuwenlang hebben mensen geprobeerd om apparaten te construeren die zonder inzet van middelen productieve arbeid kunnen verrichten. Reeds uit de middeleeuwen zijn er ontwerpschetsen overgeleverd, al zullen die zeker niet het eerste nadenken over het perpetuum mobile vertegenwoordigen.

› Cursusaanbod

Het Brein, onze gevoelens en emoties -

Brunia, prof. dr. C. H. M. - 2-daagse cursus - € 230,00

Wie bij het timmeren op zijn duim slaat, voelt pijn: het gevolg van elektrochemische signalen die terechtkomen in ons brein. De schreeuw of vloek volgend op die hamerslag is de expressie van dat pijngevoel. Die expressie noemen we emotie en het verdere gefoeter ook, samen met de nijdige blik en de tranen.

› Cursusaanbod

Art Nouveau in Groningen - Laat u verrassen door mooi en zomers Groningen

Gelderen, drs. Miranda van - Lezing + stadswandeling - € 65,00

Deze cursus is volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk

In dit seizoen straalt het centrum van Groningen u tegemoet in al haar architecturale verschijningsvormen. Na een college over Art Nouveau in West-Europa gaat u de volgende dag de stad in om de Art Nouveau architectuur in het centrum van Groningen te bewonderen.

› Cursusaanbod

Klassieke muziek: daar heb je oren naar! - Suite - Concerto Grosso - Soloconcert - Symfonia

Hek, Huub van 't - Vier colleges - € 100,00

Luisteren naar muziek gaat over het spitsen van de oren. Hoe heb je leren luisteren en wat hoor je dan? Vraagt luisteren naar muziek veel kennis en emotie? Hoe leer je composities herkennen? Hoe herken je de tijdgeest van de compositie? Hoe kun je horen wat de componist heeft opgeschreven? Hoe herken je het handschrift van de componist? Is symfonische muziek altijd bij de tijd of juist zijn tijd een stuk vooruit? Bepaalt de dirigent de klankkleur of zijn het toch de musici van het orkest? Wanneer noemen wij een uitvoering goed of slecht?

› Cursusaanbod

De Ploeg en het Groninger landschap -

Gelderen, drs. Miranda van - Lezing + middagexcursie - € 140,00

De lezing en rondleiding zijn volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijkOntdek het prachtige Groninger landschap door de ogen van De Ploegschilders: expressief, intens kleurrijk en dynamisch.
'... de bouwstijlen van de dorpen met hun fris-rode baksteen, blauwe pannendaken, helder witte kozijnen en groene deuren. De oude kerken op de wierden, waar de bomen het teken dragen van de wind. 't was alsof nu eindelijk de dingen riepen om geschilderd te worden.' (Johan Dijkstra in 1968).

In 2018 is het honderd jaar geleden dat Groninger Kunstkring De Ploeg werd opgericht. Het jubileumjaar wordt groots gevierd met exposities, evenementen en activiteiten in de stad Groningen en de provincie.

› Cursusaanbod

Van beestachtigheid en hemelse verrukking…. -

Schoonhoven, dr. Henk - Vier colleges - € 100,00

Een van de fraaiste Renaissance-villa's in Rome, de Villa Farnesina, biedt de bezoeker een overweldigende indruk van schoonheid in architectuur en schilderkunst. Met name de fresco's van Rafaël en zijn school met taferelen uit de klassieke mythologie dagen niet alleen het oog uit maar ook ons intellect: ligt er een boodschap in de mythologische afbeeldingen? Zijn ze bedoeld als gesprekstof voor gastheer en bezoekers? Of is het pure zinsbetovering?

› Cursusaanbod

Van ik naar wij - De psychologie van de sociale mens

Wismeijer, dr. Andreas - Tweedaagse cursus - € 215,00

Psychologie is de wetenschap van gedrag. Tijdens deze cursusdagen zullen we leren dat een groot deel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien. Evolutie, hechting, sociale relaties: ze hangen nauw met elkaar samen.

› Cursusaanbod